NE MARAM ŠPORTA! – Kako v treh korakih preusmeriti otrokovo ljubezen od zaslonov k športu? 📱➡️🏃‍♂️

1

V današnjem digitalnem svetu se mnogi starši srečujejo s težavo, kako svoje otroke odtrgati od zaslonov in jih spodbuditi k aktivnemu življenjskemu slogu. Kljub znanim koristim fizične aktivnosti, kot so izboljšanje telesnega in duševnega zdravja, boljša samopodoba in socialne veščine, se zdi, da je ljubezen do zaslonov močnejša kot kadarkoli prej. Vendar pa ni vse izgubljeno.😃 S pravim pristopom lahko svoje otroke postopoma navdušite nad športom. V tem blogu bomo raziskali, kako lahko v treh preprostih korakih spremenite perspektivo vašega otroka in ga motivirate k redni telesni aktivnosti.

1. Izbira pravega športa je ključ do uspeha 🎾🏀

Prvi korak k uspehu je izbira pravega športa. Ni vsak šport primeren za vsakega otroka, zato je pomembno najti aktivnost, ki bo vašemu otroku prinesla veselje.

Kako izbrati pravi šport: 
  • Prepoznajte otrokove interese: Opazujte, katerim aktivnostim se otrok rad posveča v prostem času. Če vaš otrok rad riše ali oblikuje, bi morda užival v vizualno izraznih športih, kot sta gimnastika ali ples.
  • Preizkusite različne športe: Obiščite različne treninge ali se pridružite naši MIGI MIGI vadbi, kjer se lahko vaši otroci na enem mestu spoznajo z različnimi športi. Več o tem si lahko preberete tukaj.
  • Bodite pozorni na temperament: Razumevanje otrokovega temperamenta vam lahko pomaga najti šport, ki bo otroku duševno ugajal in mu pomagal razvijati samozavest ter socialne veščine. Nekateri otroci so naravno bolj energični in morda uživajo v hitrih športih. Če vaš otrok uživa v družbi drugih in se rad povezuje, bi morda užival v ekipnih športih.

2. Ustvarite zabavno športno okolje 🌈🎈

Prehod od zaslonov do fizične aktivnosti lahko predstavlja izziv. Zato je ključnega pomena, da je športna aktivnost zabavna.

Ideje za zabavno športno aktivnost:
  • Družinski športni dnevi: Organizirajte različne družinske igre ali se odpravite na kolesarjenje, pohodništvo ali plavanje.
  • Lov na zaklad s športnimi izzivi: Organizirajte lov na zaklad, kjer vsak namig vodi do naslednje lokacije, pri čemer morajo otroci na vsaki postaji opraviti določen športni izziv.

3. Bodite vzor👨‍👩‍👧‍👦

Vaš zgled je najmočnejši vzvod za spodbujanje otrok k aktivnostim. Otroci se učijo z opazovanjem in če bodo videli, da so športne aktivnosti redni del vašega življenja, bodo lažje sprejeli, da so lahko tudi del njihovega.

Kako biti dober vzor:
  • Vključite se: Redno se udeležujte športnih aktivnosti skupaj z otroki.
  • Pokažite svoje navdušenje: Delite svoje veselje do športa in pokažite, kako vam telesna aktivnost izboljšuje počutje.
  • Razpravljajte o koristih: Pogovarjajte se o pozitivnih učinkih športa na zdravje in dobro počutje.

Ko uvajamo otroke v svet športa, je ključnega pomena, da to počnemo zmerno in premišljeno. Prevelika ali prehitra zahteva za aktivnost lahko privede do nasprotnega učinka, saj lahko otroci doživijo izgorelost ali izgubijo zanimanje. Pomembno je, da najdemo pravo ravnovesje med zasloni in fizično aktivnostjo ter poskrbimo, da je šport zabaven in ni zgolj še ena obveznost na njihovem seznamu.

BONUS NAMIG: Ne pozabite na POHVALO! Namesto da poudarjate zmago ali uspeh, pohvalite trud, vztrajnost in užitek v aktivnosti. Ko otroci razvijejo pozitiven odnos do telesne dejavnosti kot nečesa, kar je vredno, ne le zaradi nagrad ali rezultatov je verjetneje, da bodo to navado obdržali.

Scroll to Top